Bude z A. Fernandeze tester u Yamahy?

Španělovi Augustu Fernandezovi hrozí, že od roku 2025 přijde o místo stabilního jezdce v «premier class» MotoGP. Ale v Anglii se snad přišlo na konkrétní nápad, jak zabránit jeho sestupu do Moto2.

Augusto Fernandez dokončil závody v Silverstone pro tým Red Bull-GASGAS-Tech3 na 13. (sprint) a 16. místě, což znamená, že mu byly znovu odepřeny body do šampionátu. Šestadvacetiletý Španěl se sotva postaví nohou na zem a každý víkend GP sleduje svého týmového kolegu Pedra Acostu a ostatní jezdce z Pierer Group.

Výsledky mistra světa Moto2 ze sezóny 2022 a sedminásobného vítěze Moto2 nejsou rozhodně chvályhodné. Za jeden a půl roku v «premier class» s týmem Tech3 bylo Fernandezovo čtvrté místo v Le Mans 2023 jednoznačně jeho nejlepším individuálním výsledkem. S P7 má už pouze jeden další jednociferný výsledek v závodě Grand Prix. Zatím v letošní sezóně 2024 zůstává 11. místo v Portimau jeho nejlepším závodním dnem.

Pro sezónu 2025 se nyní otevírají zadní vrátka pro rodáka z Madrilene, který žije na Mallorce: Fernandez by mohl převzít práci testovacího jezdce u Yamahy místo Cala Crutchlowa. Osmatřicetiletý Crutchlow byl naposledy na okruzích na privátním testu Yamaha v Mugellu, ale poté měl zkušený Brit zdravotní problémy a stabilní piloti Alex Rins a Fabio Quartararo museli absolvovat testovací zátěž sami. Naposledy tohoto Brita zastupoval také Australan Remy Gardner, jinak stabilní jezdec v šampionátu WorldSBK.

Faktem je: Japonci nutně potřebují spolehlivou a především hladovou pracovní sílu, aby dohnali evropské továrny. To je právě případ Fernandeze, který ještě stále závodí v MotoGP. Takže nezapomínejme, že díky práci jako tester Yamahy MotoGP by mohl Fernandez zůstat aktivní jako pilot s wild card – a zůstat tak dlouho ve hře díky svému nízkému věku.



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama