Návrat Öttla k Ducati

V mistrovství světa superbiků se pro Philippa Öttla pro rok 2025 zavřely všechny dveře, atraktivnější místa k dispozici nejsou. Zcela jiné je to v mistrovství světa supersportů, kde tento Němec slavil největší kariérní úspěchy.

Již několik měsíců bylo zřejmé, že Philipp Öttl bude muset po této hodně střízlivé sezóně s týmem GMT94 Yamaha v budoucnu hledat nový tým. Němec se dokázal s R1 dostat do bodů pouze třikrát a s pěti body je před závody v Aragonu až na 24. místě v mistrovství světa. Bývalý britský šampion Bradley Ray, který má srovnatelný materiál e stejném šampionátu, je s deseti body na P22.

Během dvou let v týmu Go Eleven Ducati dokázal Öttl, že umí jezdit na superbikovém motocyklu: 24krát se probojoval do Top-10 s italským týmem a ve druhém hlavním závodě na zahájení sezóny 2023 v Austrálii skončil pátý, když předvedl svůj nejlepší výkon. I jeho čtyři šestá místa byla hodně působivá.

Ale s výjimkou Yamaha Motoxracing a MIE Petronas Honda byla všechna místa pro Mistrovství světa Superbike 2025 obsazena, i když ještě ne všichni jezdci byli oficiálně potvrzeni.

Öttl se proto již u Yamahy ucházel o místo ve vytrvalostním mistrovství světa. Jejich tovární tým YART je ale také obsazen a s pouhými čtyřmi/pěti plánovanými akcemi to není pro profesionálního sportovce odpovídající smysluplná sezóna.

Öttl je vysoko na seznamu přání některých šéfů týmů z mistrovství světa supersportů s 3. a 5. místem v mistrovství světa prostřední kubatury v letech 2020 a 2021 a jedenácti umístěními na stupních vítězů ve 38 závodech, působivě prezentoval své schopnosti v prostřední kubatuře. A to na Kawasaki, což v té době už nebyla ta nejlepší možná motorka.

Zájem o Öttla má především Davide Giugliano, který se po stažení Aruby a Barniho posouvá v hierarchii Ducati nahoru a může Öttlovi nabídnout hodně silný balíček.

„S Philippem jsem v kontaktu dva roky, protože chci přivést svůj tým do mistrovství světa superbiků,“ říká bývalý tovární jezdec Ducati Giugliano a dodává: „Philipp je dobrý řidič a dobrý chlap, kterého mám moc rád. Baví mě s ním pracovat – zejména proto, že je rychlý. Poté, co jsem si uvědomil, že postup na mistrovství světa superbiků v příštím roce s mým týmem zatím není možný, chtěl bych se prosadit v Top 3 nebo Top 5 v prostřední kategorii. K tomu potřebuji rychlého a zkušeného pilota a rád bych přidal ještě jednoho mladého. Oli Bayliss je mladý a rychlý, ale já chci udělat další krok. Moje představa je bojovat o šampionát.„

V Cremoně proběhly další intenzivní diskuse mezi Peterem Öttlem, tedy Philippovým otcem a zároveň manažerem, a Giuglianem. Obě strany vyjádřily ochotu spolupracovat.

“Nyní pracujeme na jemnějších detailech, myslím, že je docela možné, že se najdeme,„ řekl Davide. „Sdílel jsem své nápady s Petrem. Někdy je lepší udělat jeden krok zpět, abyste v budoucnu udělali dva kroky vpřed. Vím, že Philipp by raději závodil v mistrovství světa superbiků. Ale pokud může bojovat o titul v mistrovství světa supersportů, pak si myslím, že by to bylo lepší.“

„S Ducati mám dobrý vztah,“ dodal 34letý ex-jezdec. „Už s námi mám v boxech muže z Ducati, což je pro nás velmi dobré. Od Ducati se nám dostává velké podpory, ale nakonec jsou všechny jejich týmy v kubatuře Supersport soukromými týmy. Nový motocykl pro mistrovství světa superbiků přichází v roce 2026. Momentálně mám dobrý tým v mistrovství světa supersportů. Chci bojovat o titul mistra světa s Philippem, pak společně uvidíme, co přinese budoucnost. Spolupráci vidím jako dobrou příležitost pro Philippa i pro mě – bojuji za ni.“

V roce 2023 Ducati vyhrála mistrovství světa supersportů s Nicolo Bulegou a po 18 z 24 závodů letošní sezóny jsou ve vedení dva piloti Panigale Adrian Huertas a Yari Montella. V2 Ducati je aktuálně nejvýkonnějším balíčkem.



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama