Obrovský výkonnostní útlum Sergia Garcii

Pilot týmu MSi Sergio Garcia prožil skvělou první polovinu sezóny. Jako lídr Moto2 - s náskokem 18 bodů na Oguru - jednal o postupu do MotoGP. Od vyřazení z kandidátů postupu do «premier class» pro sezónu 2025 se ale Španěl potýká s vážnými problémy.

V první části sezóny 2024 dominoval Sergio García v Moto2, ale po letních prázdninách překvapivě zmizel z nejvyšších pozic. A nejen že nezískal tuto nejvyšší pozici zpět, ale zdá se, že krize je trvalá. Ze solidního kandidáta na titul mistra světa je nyní pouhým stínem muže, o kterém se kdysi říkalo, že bude brzy s podpisem Yamahy v MotoGP. Otázka, co se stalo španělskému řidiči, je nevyhnutelná. Odpověď je poměrně jednoduchá: Sergio Garcia neunesl tlak, který pocházel z vysokých očekávání a některých chybných rozhodnutí. Teď je jeho sebevědomí pryč.

Faktem je, že od Silverstone (10. závod a tedy polovina sezóny), kde Sergio Garcia naposled dvouciferně bodoval (byl odmávnut na 4. místě za 13 bodů), získal v následujících šesti závodech Grand Prix dohromady pouhých 8 bodů, zatímco jeho týmový kolega a aktuální lídr šampionátu Ai Ogura 86 bodů - třetí Lopez pak 63 a čtvrtý Canet 78.

Španělovy dobré výkony v první polovině sezóny vedly k tomu, že jeho jméno bylo zmiňováno jako budoucí možnost pro Yamahu. Objevily se dokonce zvěsti, že o něj má zvláštní zájem Lin Jarvis, sportovní ředitel této značky, aby ho začlenil do satelitního týmu, který bude mít Yamaha v MotoGP opět v příštím roce. Tato možnost se ale neuskutečnila a pro španělského jezdce to prý bylo hořké zklamání. K jeho frustraci pravděpodobně přispěl také fakt, že ostatní jezdci, kteří byli v té době méně prominentní než on - Chantra, Aldeguer a Ogura - dostali místenku do MotoGP.

Firma Boscoscuro, dodavatel podvozků čtyř jezdců, kteří byli v první polovině šampionátu dočasně lepší (Garcia, Ogura, Aldeguer, Lopez), se rozhodl využít letní přestávku mistrovství světa k úpravám podvozku. Při pohledu na tabulku šampionátu Moto2 jasně vidíte, jak tyto změny vedly k propadu výsledků jezdců Boscoscuro: náhle zmizeli z předních pozic. Čísla ukazují, že zatímco byla krize vyřešena, tým Boscoscuro potřeboval několik závodů GP, aby pochopil, jak by jejich motorka měla fungovat.

V tomto okamžiku už Sergio Garcia spáchal «sportovní sebevraždu». Neměl trpělivost čekat, až inženýři najdou správné nastavení pro nový balíček. Garcia trval na původní specifikaci. Pochopitelné rozhodnutí vzhledem k tomu, že ovládl první část šampionátu. Ale Kalex zareagoval a to, co bylo předtím lepší, najednou dosáhlo svých hranic. Zatímco jeho podvozkoví kolegové se vrátili do centra pozornosti.

Zranění nebo nezranění? Během GP Aragonu o posledním srpnovém víkendu vznikla hloupá kontra verze ohledně údajného zranění ramene, které Sergio utrpěl před cestou do Motorlandu. Zatímco tým zranění přičítal «domácí nehodě», řidič v televizi vysvětlil, že se zranil při tréninku. V Motegi však tým ujistil, že při GP Aragonu nedošlo k žádnému zranění. „Problém byl jiný,“ vysvětlil jeden z dotazovaných, aniž by chtěl jít do podrobností. Výpověď je zaměřena na duševní stav 21letého mladíka.

K tomu se hodí image tohoto jezdce Moto2 v Misanu. Málokdy se po závodě setkáte s jezdcem, který by byl po závodě blíže fyzickému kolapsu. Obličej Sergia Garcii byl zcela jiný než normální a Španěl nebyl schopen ovládat chvění celého těla.

Nejnovější příklad přišel při závodě v Motegi, když došlo na rozhodnutí o pneumatikách. Zatímco mu tým radil, aby jel na slickách (jako třeba týmový kolega Ogura) – vzhledem k jeho situaci v šampionátu byl vzniklý zmatek dobrou příležitostí k hazardu – Garcia se nakonec rozhodl pro pneumatiky do deště. Výsledek je znát. Všichni řidiči s pneumatikami do deště nezajeli nic.

Dalším faktorem přispívajícím k aktuálnímu nedobrému stavu v týmové garáži je role, kterou hraje otec Sergio Garcia sr..

Stav MS Moto2 po 16 ze 20 závodů: 1. Ogura 228 bodů. 2. Garcia 168. 3. Lopez 163. 4. Canet 156 5. Roberts 153. 6. Gonzalez 153. 7. Aldeguer 150. 8. Vietti 140. 9. Dixon 133. 10. Arbolino 127.



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama