Svobodův tým Füsport – RT Motorsports by SKM – Kawasaki končí po sezóně 2024

Finálové kolo mistrovství světa FIM Supersport 300 2024 v Jerezu bude pro holandsko/německý Füsport – RT Motorsports by SKM – Kawasaki emotivní. Dva vedoucí manažeři týmu, Rob Vennegoor a Frank Krekeler, se rozhodli po letošní sezóně ukončit společné působení.

Od roku 2009 je RT Motorsports by SKM stálou součástí různých paddocků. Hned v prvním roce si tým udělal jméno, když dokázal vyhrát titul v holandském šampionátu Superbike s Australanem Garethem Jonesem. V letech 2022 a 2023 například vyhráli titul IDM Supersport 300 a v letech 2019-2024 slavili mnoho úspěchů v mistrovství světa FIM Supersport 300.

Navzdory skvělým výsledkům jsou Rob Vennegoor a Frank Krekeler nejen hrdí, ale také zklamaní skutečností, že kýžený titul mistra světa se zdá být prakticky nedosažitelný, a to především kvůli rozhodnutím vedení závodu.

Tým Füsport - RT Motorsports by SKM - Kawasaki se od roku 2019 účastní mistrovství světa Supersport 300 a po této sezóně bude konec. Od manažera týmu Roba Vennegoora je slyšet hluboké zklamání.

O víkendu 18.-20.10.2024 se v jihošpanělském Jerezu pojedou poslední dva závody mistrovství světa Supersport 300, šanci na titul mají stále tři jezdci. Pro tým Füsport - RT Motorsports by SKM - Kawasaki Nizozemce Roba Vennegoora a Němce Franka Krekelera to bude emotivní událost - a zároveň poslední vystoupení.

„Rozhodli jsme se ukončit naše společné aktivity po této sezóně,“ řekl Vennegoor. „Toto rozhodnutí jsme neučinili lehce, ale ukázalo se, že je nezbytné.“

Vennegoor (RT Motorsports) a Krekeler (SKM) spolupracují od roku 2009, kdy s Garethem Jonesem vyhráli holandský šampionát superbiků.

V roce 2019 vstoupili do mistrovství světa Supersport 300 založeného v roce 2017, kde od té doby patří tento tým k nejlepším.

Největší úspěchy v roce 2021 slavil Angličan Tom Booth-Amos, který se stal vicemistrem světového šampionátu, šestkrát vystoupil na stupně vítězů a dvakrát zvítězil.

V letošním finále je týmový jezdec Inigo Iglesias celkově na třetím místě, 32 bodů za vedoucím Aldim Mahendrou.

V mistrovství světa tým získal 4 pole position, 9 vítězství a 28 umístění na stupních vítězů. V IDM vyhrál «RT Motorsports by SKM» dvakrát titul, dosáhl 21 vítězství a 66 umístění na stupních vítězů.

Existují různé důvody, proč tým po letošní sezóně odstupuje z mistrovství světa. Vennegoor měl na začátku roku zdravotní problémy, ale uzdravil se. A Krekeler se hodně angažuje v týmu Supersport World Championship Wepol Racing, který letos soutěží s Triumphem a pro rok 2025 přechází k Ducati .

Vennegoor však jako rozhodující důvod uvádí různá rozhodnutí «FIM Steward Panel», který je zodpovědný za udělování penalizací během závodních víkendů.

„Rozhodnutí vedení závodu jsou pro naše výsledky bolestivé a mají negativní dopad na šampionát,“ řekl Nizozemec. „V Katalánsku a Mostě byl Inigo připraven o vítězství a v Aragonu dostal pro Jerez dvojnásobný trest na dlouhé kolo, což činí zisk titulu téměř nemožným. Po tom všem, co se stalo v roce 2021, opět hrozí ztráta titulu. O tom se nerozhodne na trati, což je zklamání.„

“Ale můžeme být také hrdí na to, čeho jsme v posledních letech dosáhli," dodal Vennegoor. „Oslavili jsme mnoho vítězství a titulů v IDM, dosáhli mnoha úspěchů v mistrovství světa a ukázali, jak vybudovat dobrou strukturu společně s dlouhodobými partnery. Byli jsme stálicí v paddocku s vysokou profesionalitou; Frank a já jsme vytvořili něco velmi krásného a dokázali jsme dosáhnout úspěchu s dobře promyšlenými rozhodnutími.“

Rob Vennegoor: „Rozhodnutí vedení závodu jsou pro náš výsledek bolestivá a negativně ovlivňují šampionát. V Katalánsku a Mostu sebral vítězství Inigo Iglesias a v Aragonu dostal dvojnásobný trest na dlouhé kolo, takže bylo téměř nemožné získat titul. Po tom všem, co se stalo v roce 2021, hrozí další ztráta titulu, která se opět nerozhodne na trati, což je zklamání. Můžeme být ale také hrdí na to, čeho jsme v posledních letech dosáhli; oslavili jsme mnohá vítězství a tituly v IDM, dosáhli mnoha úspěchů na světovém šampionátu a ukázali, jak nastavit dobrou strukturu společně s mnoha partnery, kteří jsou s námi léta spjati. Byli jsme stálicí v paddoccích s vysokou profesionalitou! Frank a já jsme vytvořili něco velmi krásného a s dobře promyšlenými volbami jsme byli schopni zažít úspěchy, na to můžeme být hrdí.“

Ale všechny dobré věci nyní končí, když se Vennegoor a Krekeler rozhodli po této sezóně ukončit spolupráci, což je rozhodnutí, které nebylo přijato na lehkou váhu, ale zdá se být nezbytné. Vennegoor však nevylučuje, že v motorsportu zůstane aktivní i v budoucnu, ale nejprve chce počkat, v jaké roli může zůstat aktivní.

Než se tak ale stane, je na programu ještě závěrečné kolo sezóny v Jerezu (18. – 20. října) a Inigo Iglesias má stále šanci – byť velmi mizivou – na titul WorldSSP300. Všechno a všichni ve Füsport – RT Motorsports by SKM – Kawasaki udělají vše, co je v jeho silách, aby zajistili ten nejlepší možný konec navzdory všem výzvám: rozloučí se snad s titulem mistra světa 2024 FIM Supersport 300!

Jen připomínám, že za tento tým jezdil velmi úspěšně až do svého letošního zranění v Misanu Čech Petr Svoboda. : Celkem 4x získal podium a 2x dokázal vyhrát. Bohužel v Misanu si mladý Čech zlomil levou holenní a lýtkovou kost a od té doby nezávodí.

U Svobody se ale jedno zdá být jisté, ukončení závodění v kubatuře Supersport 300 a přestup do vyšší kubatury - i kvůli výšce!. Zda to bude za rodinný tým Luďka Weaga «Wepol Yamaha», který přejde z motocyklů Triumph na Ducati, nebo do jiné stáje, budeme určitě vědět po Jerezu.



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama