Ai Ogura má namířeno do MotoGP, ale...

Japonec Ai Ogura byl již u LCR-Honda považován za horkého kandidáta pro «premier class». Vše ale nasvědčuje tomu, že aktuální jezdec Moto2 nyní s Aprilií přechází do MotoGP a ne s dříve uvažovanou Hondou.

Paddock MotoGP se připravuje na druhou polovinu jubilejní sezóny „75 Years of MotoGP“. Když se šampionát Grand Prix příští víkend v Silverstone po relativně klidném červenci s velkou historickou fanfárou vrací na trať, tak se zaplní zbývající dílky skládačky startovního roštu MotoGP.

V paddocku Aprilia se totiž chystá překvapení. Poté, co byly uděleny dvě oficiální tovární místenky na Aprilii Jorge Martinovi a Marcu Bezzecchimu, zákaznický satelitní tým Trackhouse nyní také pracuje na konečné sestavě pro druhou sezónu týmu pod americkým vedením.

Všechny informace aktuálně naznačují, že Japonec Ai Ogura bude od sezóny 2025 soutěžit na Aprilii pro Trackhouse Racing. Jak informovali kolegové z „Autorsportu“, mezi Ogurou a satelitním týmem Aprilia, který řídí Davide Brivio, již existuje dohoda. Přestože zatím není podepsána žádná smlouva, pro Japonce prý mají připravenou nabídku k podpisu na postup do nejvyšší ligy tohoto sportu.

Naposledy byl jezdec Moto2, který v roce 2024 vyhrál již dva závody, považován za nástupce krajana Taka Nakagamiho na LCR-Honda. Zdá se však, že spojení mezi veteránem Nakagamim a Hondou pravděpodobně přežije extrémní krizovou sezónu 2024. Díky nedávným odvážným výkonům na nekonkurenčním RC213V se Nakagamimu zřejmě podařilo zůstat ve hře pro rok 2025.

Nyní se zdá, že Trackhouse pod vyjednavačem Briviem využil příležitosti probíhajících jednání. Pokud dojde k Ogurově přestupnému manévru, byla by to skvělá ukázka důvěry – a odvážný krok, jak přivést na start dalšího pilota, který dosud neměl s Aprilií RS-GP žádné zkušenosti.

Ze sportovního hlediska by nasazení mladého Japonce bylo pochopitelné. Od přechodu na Boscoscuro v týmu Team MSi našel Ogura cestu zpět do plné síly. Stejně jako jeho týmový kolega Sergio Garcia ani 23letý jezdec zatím v této sezóně neprohrál. Ze všech jezdců Moto2 nasbíral závodník z Tokia nejvíce bodů v mistrovství světa v posledních pěti závodech GP. V tabulce se tlačí dopředu Ai Ogura, aktuálně jen sedm bodů za vedoucím Garciou.

Na rozdíl od původních prohlášení Davida Brivia, který se zpočátku snažil přihlásit zkušenější piloty, by Trackhouse začal v roce 2025 se dvěma mladými jezdci. Raul Fernandez, také 23 let, který bude za své úsilí konečně odměněn verzí RS-GP pro rok 2024 od GP Anglie dále, bude součástí Trackhouse do konce roku 2026.

To by zároveň znamenalo, že padne jedna z možných variant pro Jacka Millera, jak zůstat v MotoGP. Zkušený Australan byl také spojován s Trackhouse Racing.

Stav MS Moto2 po 9 z 21 závodů: 1. Garcia, 147 bodů. 2. Ogura 140. 3. Roberts 123. 4. Aldeguer 108. 5. López 93. 6. Gonzalez 77. 7. Canet 58. 8. Chantra 56. 9. Vietti 55. 10. Dixon 53. 11. Arbolino 50. 12. Alcoba 48. 13. Arenas 48. 14. Ramirez 44. 15. Agius 36.



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama