Reklama

Carmelo Ezpeleta: Návrat MotoGP do Brna je možný

Po a během závodu MotoGP na německém Sachsenringu se rozpoutala debata, že místo GP Kazachstánu by mohl vrátit do kalendáře Masarykův okruh v Brně. K tomuto ožehavému tématu se nyní vyjádřil i CEO Dorny Carmelo Ezpeleta.

Generální ředitel Dorny Carmelo Ezpeleta dává Brnu šanci vrátit se ve střednědobém horizontu do kalendáře MotoGP. Nejprve se ale noví majitelé tradičního okruhu musí propracovat delším seznamem podmínek, které by tento návrat umožnily.

MotoGP si chce udržet vysoký počet podniků mistrovství světa. V kalendáři roku 2024 mělo být 21 zastávek Grand Prix. V současné době je také smluvní horní hranice 22 akcí.

Naposledy z plánu na rok 2024 vypadla Indie. Po odložení a pravděpodobném zrušení ze strany Kazachstánu je v plánování promotéra Dorny mezera, kterou by Španělé ještě rádi zaplnili.

V současnosti kolují zvěsti, že by se Brno mohlo vrátit zpět do kalendáře MotoGP. Poslední Grand Prix se v České republice, tedy v Brně jela v roce 2020. Po prodeji Karlem Abrahamem starším je nyní Masarykring ve vlastnictví společnosti Shakai. Po malebném okruhu momentálně hřmí také kamiony a už tak zvlněný asfalt dál trpí. Ještě před pandemií se diskutovalo o novém povrchu. Ale seznam požadovaných úprav je ještě delší.

„Ano, mluvíme s odpovědnými osobami. Ale je třeba udělat různé práce,“ ujistil šéf Dorny Carmelo Ezpeleta pro speedweek.com na Sachsenringu. „Kromě asfaltového povrchu se musí upravit i bezpečnostní únikové zóny,“ potvrzuje Ezpeleta. Pokud jde o jedno možné datum, Ezpeleta zatím nemůže nic slíbit. Jedna věc je jasná: návrat klasiky není pro aktuální sezónu problém.

„Asi to bude těžké pro rok 2025,“ vysvětlil CEO MotoGP se skeptickým výrazem. Jedna věc je jasná: svou roli zde hraje i strategie promotéra: návrat Masarykova okruhu z Brna by zajistil, že nabídka MotoGP v relativně úzkém trojúhelníku Německo, Česká republika a Rakousko vedle Sachsenringu a Red Bullu Ring, expanduje a zvýšilo by to konkurenční situaci. Nicméně velké závody MotoGP na Sachsenringu a Red Bull Ringu už léta fungují skvěle.

Zdroj: SpeedWeek



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama