Co se vše v Mostě změnilo k lepšímu

Příští víkend se počtvrté pojede v Mostě mistrovství světa superbiků. Český okruh Autodrom Most prošel od poslední akce četnými úpravami. Bylo překvapením, když byl tento okruh zařazen do kalendáře mistrovství světa superbiků 2021. Rok 2024 je již čtvrtou událostí pětileté smlouvy.

Bezpečnost Mostu byla v prvním roce hodně kritizována, ale od té doby se mnohé zlepšilo. Dostal nový asfalt, nové obrubníky, únikové zóny a označení brzdných bodů bylo umístěno za svodidly nad tratí.

Pro sledování závodní dráhy byl instalován nový kamerový systém vybavený umělou inteligencí (AI). To má pomoci vedení závodu ve zrekonstruované věži rychleji reagovat na neobvyklé události, jako jsou nehody nebo požáry.

Autodrom Most byl postaven v letech 1978 až 1983 a nachází se v areálu bývalého hnědouhelného dolu Vrbenský. Jedno kolo měří 4,219 km, trať je široká 12 až 14 metrů a má 21 zatáček, 9 vlevo a 12 vpravo. Od poslední akce SBK byly přebudovány bezpečnostní zóny v zatáčkách 16, 17 a 20. Další změny ovlivňují nájezd do první zatáčky pro zlepšení bezpečnosti při prudkém brzdění.

„Chceme být co nejlépe připraveni splnit vysoká očekávání jezdců a týmů, kteří jsou zvyklí na standardy předních světových závodních tratí,“ vysvětluje poslední renovační práce Josef Zajíček, generální ředitel Autodromu Most.



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama