David Alonso 2025 za CFMOTO Aspar Team v Moto2

David Alonso, současný lídr mistrovství světa Moto3, přejde v roce 2025 do třídy Moto2 v rámci svého současného týmu CFMOTO Inde Aspar. Kolumbijec se stává prvním jezdcem, který dokončil celý proces týmu Aspar tím, že postoupil ze španělského šampionátu do kategorie Moto2 mistrovství světa MotoGP.

Po Španělu Ivanu Ortolovi a Nizozemci Collinovi Veijerovi je Kolumbijec David Alonso třetím jezdcem ze špice aktuální klasifikace Moto3, který v roce 2025 přejde do třídy Moto2. Alonso, který je v této sezóně již osmou sezónou v týmu Aspar, se od svého debutu ve španělském šampionátu v roce 2018 stal třikrát šampionem: v roce 2018 vyhrál španělský titul v 85GP, v roce 2020 Evropský pohár talentů a v roce 2021 vyhrál Red Bull Rookies Cup.

Po dvou sezónách v FIM JuniorGP se Alonso v roce 2023 ve věku 16 let přesunul do mistrovství světa Moto3. Španěl s kolumbijskou licencí získal ve svém debutovém roce již čtyři vítězství a celkem osm umístění na stupních vítězů, čímž se umístil na třetím místě v šampionátu. V roce 2024 se stal referencí v kategorii a vyhrál nejméně sedm z dvanácti závodů pořádaných v této sezóně. S náskokem minimálně 75 bodů před druhým jezdcem, Nizozemcem Collinem Veijerem, je Alonso aktuálně největším favoritem na titul mistra světa.

David Alonso: „Myslím, že je ideální čas postoupit do Moto2. Letos ukazujeme svou sílu a nyní je cílem posunout se do střední kategorie s titulem Moto3 v kapse. Jsem hrdý, že mohu udělat tento krok v rámci týmu CFMOTO Aspar, je to pro mě víc než tým, je to moje druhá rodina. Věřili mi na konci roku 2017, ve španělském šampionátu, když mi bylo jedenáct let a společně jsme dosáhli všeho. Chci s nimi i nadále růst a dosahovat dalších úspěchů.“

Jorge Martínez «Aspar»: „David je největším představitelem práce, kterou jsme s mladými jezdci odvedli v posledních letech, a je mi potěšením říci, že příští rok bude jedním z našich jezdců v Moto2. Vyrostl s námi a nyní je v Moto3 na velmi vysoké úrovni. Doufáme, že zakončíme rok titulem a že se mu podaří skočit do Moto2 jako mistr světa."

Alonso nahradí Jakea Dixona ve španělském týmu Moto2. Brit, který tým po této sezóně opustí a v roce 2025 bude soutěžit za Elf Marc VDS Racing.

Jak již bylo řečeno, Alonso je vedle Veijera a Ortoly třetím talentem Moto3, který po letošní sezóně přešel do třídy Moto2. Nezůstane však jen u toho, do střední třídy mistrovství světa MotoGP v nadcházející sezóně přestoupí i dosavadní lídr pořadí FIM Supersport World Championship Adrian Huertas. Talentovaný Španěl se chystá podepsat smlouvu s italským týmem Italtrans Moto2.



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama