MS-Superbike 2025 i se Slovakia Ringem

Letošní kalendář mistrovství světa superbiků zahrnuje dvanáct podniků a v roce 2025 by jich mohlo být 13. Budou dvě nebo dokonce tři nová místa, Německo mezi ně nepatří, ale Slovensko by mohlo.

Mistrovství světa superbiků začíná tradičně poslední únorový víkend na malebném okruhu Phillip Island v jižní Austrálii. V roce 2025 je termín 21.-23. února, v pondělí a úterý (17./18. února) předtím je na stejné trase oficiální test promotéra DWO (Dorna World Organisation).

Kromě Phillip Islandu byla potvrzena následující místa, i když zatím nejsou žádná data: Assen/Nizozemsko, Misano/Itálie, Donington Park/Velká Británie, Most/Česká republika - 2025 běží poslední rok pětileté smlouvy; o prodloužení se jedná, Portimao/Portugalsko, Magny-Cours/Francie, Cremona /Itálie, Aragonie/Španělsko a Jerez/Španělsko.

Vzniká tak základní rámec s deseti událostmi.

Estoril, ležící u portugalského hlavního města Lisabonu už 2025 nebude, letos se dostal do kalendáře jako náhrada za problematický Balaton Park Circuit.

Dorna již měla smlouvu s promotérem HUMDA na akci SBK v Maďarsku v roce 2024. Tato zkratka znamená „Hungarian Motorsport and Green Mobility Development Agency“, kterou založilo maďarské ministerstvo inovací a technologií a je zodpovědné za rozvoj motoristického sportu a bezpečnosti silničního provozu.

V čem byla tedy potíž: HUMDA neměla smlouvu se závodní tratí, ale ta je nyní uzavřena s okruhem Balaton Park Circuit na deset let, slyšíme z Maďarska. V roce 2025 to tedy může začít o rok později. Kdo pokryje náklady na obnovu, není známo, nová trasa na Balatonu zatím nemá homologaci od světové asociace FIM.

Zodpovědní lidé za Slovakia Ring navštívili závody v Donington Parku a Mostě, vše si důkladně prohlédli a poté vyjádřili velký optimismus ohledně pořádání akce SBK v roce 2025. Kontrola tratě ze strany FIM již proběhla, pokud vše půjde hladce, Dorna podepíše smlouvu v následujících týdnech.

Nelze vyloučit, že to v Barceloně bude pokračovat, ale záleží na několika místních politických faktorech. Pokud Circuit de Catalunya zůstane v kalendáři, bude to další závodní víkend k cílovým dvanácti nebo třinácti dějištím.

K dnešnímu dni se dosud nenaplnil očekávaný návrat do Kataru po cestě domů ze začátku sezóny v Austrálii. Totéž platí pro závod v Německu: I když mezi Dornou a vedením Hockenheimringu vždy dochází k výměně názorů, dosud nic nenasvědčovalo bezprostřední spolupráci.

S těmi, kdo jsou zodpovědní za nové závodiště v Cancúnu/Mexiku a Číně, se vedou diskuse už měsíce, ale ty se v kalendáři objeví nejdříve v roce 2026.

Předběžná místa závodění MS-WorldSBK 2025:

Phillip Island/Austrálie
Assen/Nizozemí
Misano/Itálie
Donington Park/Velká Británie
Most/Česká republika
Balaton Park/Maďarsko
Slovakia Ring/Slovensko
Portimao/Portugalsko
Magny-Cours/Francie
Cremona/Itálie
Aragon/Španělsko
Jerez/Španělsko



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama