Na Sachsenringu bez jediného Čecha

Bývaly doby - ještě nedávné, kdy se na startu Grand Prix sešli napříč kubaturami pravidelně tři Češi. Pak jsme si museli zvyknout na jednoho jediného stabilního našince a nyní bohužel bez české účasti. A obávám se, že by to mohlo být v nejbližším časovém období ustálené pravidlo.

Musíme ale být rádi za to, že «v první lize» závodí s obrovskou podporou prezidenta české motocyklové federace Dr. Šťovíčka jediný zbývající Čech v kolotoči Grand Prix Filip Salač. Nezodpovězená otázka ale zůstává: Se současnými výsledky: 14 bodů a 20. místo v polovině šampionátu Moto2 sezóny 2024 to zase tak optimisticky do budoucna nevypadá...! I když má smlouvu i na rok 2025.
V Red Bull Rookies Cupu už českého zástupce několik let vůbec nemáme (naposled zde jel Filip Salač 2018)...

«Ve druhé lize» se nám momentálně také moc nedaří, neboť v královské kubatuře Superbike letos svého zástupce nemáme. A jelikož se jedinému potencionálnímu kandidátu Oliverovi Königovi nedaří ani v IDM (zatím je bez zisku jediného bodu po 6 odjetých závodech), tak nevím, nevím...
Ondřej Vostatek to měl sice vloni v WorldSSP rozjeté velmi dobře, ale letošní sezóna je v jeho podání zatím hodně špatná o čemž svědčí zisk pouhých 2 bodů po 8 odjetých závodech, což znamená průběžně až 31. místo).
Petr Svoboda v SSP300 je aktuálně zraněný a tak musíme počkat, jak se z toho zdravotně dostane.

V EWC, tedy «MS Endurance», sice máme aktuálního světového šampiona v týmech Karla Haniku, ale jeho postup do šampionátu Moto2 či aspoň do WorldSBK by byl opravdovým zázrakem. Hanika ostatně v Moto3 už jezdil a závodění v této kubatuře bohužel zakončil bez jediného pódia; v Moto2 startoval Hanika jr. ojediněle a v šampionátu WorldSBK reálnou šanci vůbec nedostal!

Úspěchy z dob nedávno minulých jsou bohužel už odváty časem, můžeme jen vzpomínat na vítězství Lukáše Peška či Karla Abrahama, nebo na četná pódiová umístění Jakuba Kornfeila a také stupně vítězů Filipa Salače.

Rovněž v šampionátu motocyklů co nejvíce podobných těm sériovým nevidím v současné době bohužel žádného potencionálního nástupce Jakuba Smrže.

No uvidíme, ale mnoho optimismu do budoucna nevidím, stačilo by se podívat podrobněji na výsledky právě skončeného šampionátu Alpe Adria na Masarykově okruhu v Brně, kde sice vyhrává Jonáš Kocourek (má mimochodem pódium i v IDM), ale toho zase limituje finanční situace.



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama