Proč dostal Ogura přednost před Robertsem

Když Japonec Ai Ogura oficiálně dostal přednost a smlouvu na MotoGP do týmu Trackhouse před Američanem Joe Robertsem, reakce se pohybovaly od překvapení po zděšení. Vysvětlení celé záležitosti tohoto obchodu najdete podrobně v následujícím článku.

V den zahajovací tiskové konference k MotoGP Grand Prix Rakouska tým Trackhouse Racing oficiálně oznámil podpis Ai Ogury jako stabilního jezdce po boku Raula Fernandeze pro sezónu 2025.

Tým majitele Trackhouse Justina Markse a týmového manažera Davida Brivia zdůraznili výjimečný talent jezdce Moto2. Brivio podtrhl: „Oceňujeme jeho styl jízdy, jeho vytrvalost během závodů a věříme, že Ai má potenciál stát se skvělým jezdcem MotoGP. I když budeme pracovat na rozvoji týmu Trackhouse jako projektu MotoGP, zároveň budeme pracovat na tom, abychom dali Aiovi stroje, aby mohl vyjádřit svůj talent a co nejvíce růst.„

Během víkendu GP na Red Bull Ringu zkušený manažer MotoGP Brivio opakovaně vysvětloval. Faktem je, že navzdory všem prokázaným kvalitám Japonce Ogury velká část paddocka MotoGP viděla, že Joe Roberts má lepší vyhlídky na postup do americké struktury tohoto týmu. Davide Brivio, který se viditelně snažil najít správná slova, musel vysvětlit osobnost „Ogura“ ve dvou smyslech. Protože rozhodnutí spolehnout se na nováčka po boku Raula Fernandeze znamenalo konec také pro Miguela Oliveiru – který paradoxně slavil své první vítězství v MotoGP na Red Bull Ringu.

Pro Davida Brivia pak bylo těžké pojmenovat rozhodující argument pro podpis Ogury. Ital připustil: “Bylo to extrémně těžké rozhodnutí."

Na první pohled jsou objektivní kritéria v souboji talentů Ogura vs. Roberts těžko uchopitelná. Oba jezdci byli v roce 2024 čtyřikrát na stupních vítězů Moto2. Díky dvěma výhrám Japonce má jezdec se strojem Boscoscuro v tabulce náskok 12 bodů před Američanem. Oba jezdci vynechali jeden závod Moto2 po havárii a zranění v tréninku.

Panel Trackhouse v čele s veteránem Briviem se musel podívat na všechny detaily, aby dospěl k verdiktu. Kromě věku – Ogura je o čtyři roky mladší než sedmadvacetiletý Roberts – sehrál roli i jejich kariérní postup a trénink. Zatímco Roberts se po účasti v Red Bull Rookies Cupu neprobojoval do mistrovství světa Moto3, ale v roce 2017 se po výhybce přes USA připojil rovnou k elitě Moto2, Japonec se můře ohlédnout za kariérou s úspěchy v mistrovství světa Moto3 (3. místo celkově v roce 2020) a má strmější křivku úspěšnosti v prostřední kubatuře.

Ai Ogura dosáhl svého prvního vítězství pro tým Honda-Asia ve svém druhém roce závodění v Moto2. Na straně druhé uplynulo celých dlouhých šest let, než mohl Kaliforňan poprvé slavit jako vítěz závodu GP. To jsou roky, které Joe Roberts ve své profesionální kariéře postrádá.

Davide Brivio se ale také velmi pozorně podíval na závody v roce 2024, aby dospěl k verdiktu. Za klíčový moment lze označit GP Katalánska. Barcelonská trať také představuje největší výzvu pro jezdce Moto2, pokud jde o správu pneumatik, a právě zde Japonci dosáhl svého mistrovského díla. Ai Ogura dokázal zvládnout odpovědnost závodníka jako žádný jiný pilot. Ogura vyhrál jasně a před osmým v cíli Robertsem měl náskok 20 sekund.

V průběhu celé sezóny 2024 byl maximální rozdíl mezi Japoncem a vítězem 12 sekund. Když Joe Roberts slavil v Mugellu skvělé vítězství, udělal to s perfektním načasováním a silnými souboji. Ai Ogura projel cílem jen o 1,3 sekundy později.

Stejně jako v samotných závodech rozhodovaly detaily. Jakkoli je to hořké pro komunitu MotoGP v USA, pro všechny fanoušky Joe Robertse a především pro samotného závodníka, který navzdory hollywoodskému úsměvu, který je z evropské perspektivy ohromující, dozrál do špičkové třídy. Ai Ogura musel být opatrný při implementaci nováčkovské strategie.



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama