Sezóna MotoGP 2025 začne netradičně v Thajsku

Sezóna MotoGP 2025 začne na mezinárodním okruhu Chang v Thajsku. Kvůli ramadánu není možné otevřít sezónu - jak bývá tradicí - na Lusail International Circuit v Kataru.

Pomalu, ale jistě se fanoušci o kalendáři MotoGP 2025 dozvídají stále víc a víc, například před dvěma týdny bylo oznámeno, že Velká cena Británie v roce 2025 se přesune na víkend 23. až 25. května. Byly vyhlášeny termíny Velké ceny Rakouska i na rok 2025 (15. až 17. srpna) a pořadatel Velké ceny Francie oznámil, že se pojede o víkendu 9. až 11. května. Navíc lze také předpokládat, že nizozemská TT se bude konat jako obvykle poslední červnový víkend (27. až 29.).

Nyní také bylo oznámeno, že sezona nezačne jako obvykle v Kataru. Ramadán v roce 2025 je od pátku 28. února do 29. března, takže není možné pořádat Grand Prix v islámském Kataru. To vyústilo v přesun do Thajska, kde se o víkendu 28. února až 2. března otevře sezóna MotoGP. Oficiální test proběhne také na thajském okruhu po obvyklém prvním zimním testu na mezinárodním okruhu v Sepangu v Malajsii. Velká cena Thajska je nejen zahájením sezóny 2025, ale bude také okruhem, kde v roce 2026 začne sezóna MotoGP.

Bude to poprvé od roku 1999 (Malajsie, Sepang), kdy sezóna začíná v jihovýchodní Asii.

Dr. Gongsak Yodmani, guvernér sportovního úřadu Thajska, řekl: „Uznáváme mnoho výhod otevírání sezóny. Je to důležitá příležitost, jak využít sportovní událost světové úrovně ke stimulaci ekonomiky a vytváření významných příjmů v souladu s politikou sportovní turistiky. Jedním z faktorů, který učiní sezónu 2025 obzvláště vzrušující, je velký přesun jezdců mezi týmy. To nepochybně nadchne fanoušky MotoGP po celém světě, protože se netrpělivě těší, až uvidí nejlepší jezdce na svých nových motorkách poprvé na mezinárodním okruhu Chang. Po téměř čtyřměsíční mimosezóně to bude první závod, který předvede novou týmovou dynamiku.

Kromě toho společnost Dorna Sports jako organizátor akce plánuje rozsáhle propagovat zahájení sezóny s cílem zvýšit povědomí mezi fanoušky motoristického sportu po celém světě. To zvýší viditelnost thajského kola a učiní z něj nepřehlédnutelnou destinaci pro nadšence MotoGP z celého světa.

Jménem sportovního úřadu Thajska bych rád vyjádřil naši upřímnou vděčnost společnosti Dorna Sports a ujistil je, že Thajsko je ve všech ohledech plně připraveno hostit úvodní kolo sezón 2025 a 2026.“

Carmelo Ezpeleta, CEO Dorna Sports: „Jsme velmi nadšeni, že můžeme prozradit, že zahájením sezóny 2025 a 2026 bude Grand Prix Thajska v Buriramu. Jihovýchodní Asie je jedním z našich nejdůležitějších trhů, jak pro sport, tak pro naše továrny a partnery. Thajsko v tom hraje prim a vášeň je jasně viditelná v obrovském davu, který v Buriramu každý rok vidíme. Víme, že na prvním podniku sezóny vytvoří neuvěřitelnou atmosféru.

Jakmile se Buriram objevil v kalendáři, okamžitě se stal oblíbeným. Není těžké pochopit proč: je to fantastické místo, kde si můžete užít MotoGP, s uspořádáním vytvořeným tak, aby předvedlo to nejlepší z našich blízkých závodů. Těšíme se, že se vrátíme později v tomto roce a poté v roce 2025 na historické zahájení sezóny.“

Termíny zůstávají prozatímní, dokud nebudou oficiálně potvrzeny. Úplný, prozatímní kalendář MotoGP 2025 zveřejní FIM později v sezóně 2024. Očekává se, že sezonu 2025 zahájí trojnásobná akce a to Thajsko, Indonésie a Katar.



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama