Šok: Český tým Wepol opouští Triumph, pojede s Ducati

S Aruba.it Racing WorldSSP Team a Barni Spark Racing opouštějí kubaturu Supersport dva nejúspěšnější týmy mistrovství světa WorldSSP 2024. Majitel české stáje z Chlumce nad Cidlinou, tedy WRP by SKM-Triumph, Luděk Weag chytrým tahem zajistil pro svůj tým nejlepší dostupný materiál na příští rok.

Pravidelní návštěvníci našeho webu Motoforum.cz od začátku září vědí, že nejlepší týmy Ducati Aruba.it a Barni letošního roku už nebudou závodit v mistrovství světa supersportů v sezóně 2025.

Aruba se soustředí na tovární tým Superbike s Alvarem Bautistou a Nicolem Bulegou a jejich lídr mistrovství světa Supersport Adrian Huertas se přesouvá do mistrovství světa Moto2. Tým Barni povyšuje aktuálního vicemistra světa Yariho Montella do mistrovství světa superbiků, kde pojede po boku Danila Petrucciho.

Už během závodního víkendu v Magny-Cours zaznělo, že tým Barni bude prodávat svůj materiál a v budoucnu také poskytovat technickou podporu novému partnerovi.

Ukázalo se, že jde o český tým Luďka Weaga. Český podnikatel, který žil 17 let ve švábském Esslingenu a poté tři roky ve Schwarzwaldu, se od roku 2014 věnuje motocyklovým závodům. V letech 2020 a 2021 jeho tým soutěžil s Yamahou v mistrovství světa supersportů (mimo jiné také s českým jezdcem Karlem Hanikou), v letošní sezóně poprvé s motocykly Triumph. Weag vytvořil podmínky, které si závodní tým nemohl přát lepší – tedy včetně financování.

Wepol se tak postaral o to, že jsme letos kromě PTR Triumph viděli v šampionátu MS-Supersport ještě druhý tým. John McPhee byl odmávnut čtyřikrát v Top-10 a sedmým místem v Cremoně se postaral o nejlepší výsledek aktuální sezóny 2024. V celkovém pořadí je Skot v Top-15.

Druhý jezdec tohoto českého týmu Jorge Navarro, který na Triumphu dojel čtyřikrát sedmý, si na začátku června vyměnil místo s Lorenzem Baldassarrim, který měl smlouvu s týmem Orelac Ducati. Zatímco Navarro se od té doby pravidelně umisťuje v Top-5 s Ducati a již dvakrát skončil třetí, «Balda» se během závodů v Portimau na začátku srpna zranil a Wepol se tak musí spokojit s náhradními jezdci.

Na rok 2025 se Wepol materiálně - a zřejmě také personálně - úplně změní.

Od té doby, co se vešlo ve známost, že Wepol přechází z Triumphu na Ducati, se zvýšil zájem špičkových jezdců, včetně Němce Marcela Schröttera, aktuálně pátého v mistrovství světa. „Je to jeden z preferovaných kandidátů,“ řekl Weag. „Ale existuje několik lidí, kteří mají na to, aby byli s tímto materiálem v popředí. Jsou tu i další otázky, například představy řidiče a to, zda jsme jako lidé kompatibilní. Marcel je hodně při zemi, mám z něj pozitivní dojem. S některými jezdci jednáme, ale všem jsme řekli, že rozhodnutí padne oficiálně až po Jerezu. Barniho kroky jsou velmi velké, chceme v tom pokračovat co nejlépe a zapojit i lidi se zkušenostmi.“

Luděk Weag před letošní sezónou reaktivoval svůj tým Mistrovství světa Supersport, aby ve střednědobém horizontu přivedl mladého Čecha Petra Svobodu, kterého považuje téměř za syna, do střední objemové kategorie.

Jednadvacetiletý odchovanec z Ostrovačic u Brna má na svém kontě už čtyři pódiová umístění ve třídě Supersport 300, včetně dvou vítězství. V roce 2023 dokončil mistrovství světa na šestém místě, letos si v červnu v Misanu zlomil levou holenní a lýtkovou kost a po zbytek sezony bude mimo.

Po tomto dlouhodobém zranění by povýšení pro rok 2025 asi přišlo příliš brzy. Svoboda by měl znovu řídit závodní motocykl, až když mu z nohy vyndají kov.



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama