V Mostě bez měkkých a kvalifikačních pneu

Standardní dodavatel pneumatik Pirelli snižuje dostupný dojezd pro závodní víkend Superbike v Mostě. Piloti Superbike se musí obejít bez kvalifikačních a měkkých závodních pneumatik.

Mistrovství světa superbiků se o nadcházejícím víkendu pojede na Autodromu Most již počtvrté. Trať nedaleko německých hranic se od svého debutu vyvíjela a investovala hodně peněz, aby splnila požadavky sériového mistrovství světa.

Poté, co se v průběhu let na 4,2 km dlouhé závodní trati používaly různé druhy asfaltu, došlo v loňském roce k jejímu kompletnímu překrytí a zvýšení bezpečnosti v mnoha oblastech. Co se nezměnilo, je ale Layout tratě, který nadále vyvolává obavy u dodavatele pneumatik Pirelli.

Již v roce 2022 nebyly z bezpečnostních důvodů použity kvalifikační pneumatiky

Místo toho byla pro Superpole nabízena měkká závodní pneumatika SCX. Loni byla i tato vyřazena z výběru. A tak tomu bude i tento víkend: italský výrobce pneumatik přiváží do Mostu pouze tvrdší verze.

Pro použití v závodech plánuje Pirelli na české trati použít dvě verze pryžové směsi SC1 a pro Superpole SC0, která se jinak běžně používá v dlouhých závodech.

„Mostecká trať se svým klasickým rychlým uspořádáním je známá tím, že nabízí velkolepé závody, ale je také jednou z nejnáročnějších v sezóně na pneumatiky. Spolu s Phillip Islandem je to jedna z tratí, kde posouváme alokaci do kombinací s odolnými řešeními, která nabízejí větší ochranu proti opotřebení,“ vysvětlil ředitel závodního oddělení Giorgio Barbier. «V souladu s touto logikou představíme kromě standardního SC1 také nově vyvinutý SC1 ve specifikaci D0286 pro zadní pneumatiky v kategorii Superbike. Toto řešení obsahuje stejnou směs jako standardní pneumatika, ale s jinou strukturou a bylo vyvinuto s cílem nabídnout velmi konzistentní chování na závodní vzdálenosti a zároveň zajistit vynikající ovladatelnost. Pro kvalifikaci a závod Superpole bude místo běžně přiděleného SCQ použit standardní SC0."

Snížená nabídka platí i pro mistrovství světa supersportů, kde také není k dispozici nejměkčí pneumatika SCX.



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama