Reklama

World Supersport 300 zmizí v roce 2026 a bude nahrazena novou třídou

Třída World Supersport 300 přestane na konci roku 2025 existovat. Nejmenší třídu mistrovství světa superbiků nahradí takzvaná kategorie «Sportbike» s těžšími motory.

Po značné kritice třídy World Supersport 300 se Dorna a FIM rozhodly ji nahradit. Jak již bylo zmíněno, kategorie Supersport 300 se neprokázala jako dobrá vstupní třída pro jezdce pro postup do World Supersport, World Superbike nebo snad dokonce do paddocku Grand Prix. Řada vážných incidentů také nepřinesla třídě dobré jméno.

Nejmenší třída mistrovství světa superbiků bude nahrazena tím, co je v současnosti známé jako kategorie «Sportbike». S tím se letos poprvé experimentuje v britském šampionátu Superbike a první závody byly úspěšné. Závodí se tam se stroji jako Aprilia RS660, Triumph Daytona 660, Yamaha YZF-R7 a Kawasaki Ninja 650.

Přečtěte si oficiální zprávu níže:

„Debut nové třídy v roce 2026.

Výbor SBK v současné době pracuje na zavedení nové třídy v Mistrovství světa superbiků MOTUL FIM v roce 2026. Tato nová třída nahradí Mistrovství světa FIM Supersport 300 (WorldSSP300), které od svého založení v roce 2017 úspěšně slouží jako úvodní třída.

WorldSSP300 splnila své poslání poskytnout začínajícím talentům udržitelnou a dostupnou platformu pro účast na světovém šampionátu. V návaznosti na tento úspěch má zavedení nové třídy dále zvýšit sportovní a obchodní význam základní kategorie.

Jedním z hlavních cílů této nové iniciativy je usnadnit postup jezdcům, kteří přecházejí do větších tříd, zejména mistrovství světa FIM Supersport World (WorldSSP). Tím, že se překoná výkonnostní rozdíl mezi základní a střední třídou, je cílem zajistit jezdcům bezproblémový přechod, podpořit jejich rozvoj a připravit je na konkurenční požadavky vyšších kategorií.

Kromě toho má tento krok za cíl vyvolat větší zájem výrobců tím, že jim poskytne příležitost předvést stroje, které odrážejí rostoucí segment trhu. Novou třídu budou tvořit lehkonohé motocykly s výkonnějšími středovými motory, jejichž podrobnosti upřesní výbor SBK v následujících týdnech a měsících.

Třída WorldSSP300, která byla zahájena v roce 2017, poskytla globální platformu pro mladé talenty. Byli schopni předvést své schopnosti a naučit se jemnosti světové závodní série a rychle se stala oblíbeným vstupním bodem pro začínající profesionální jezdce.

Poslední sezóna série WorldSSP300 se bude konat v roce 2025, což dá týmům a výrobcům dostatek času připravit se na přechod na novou třídu v roce 2026. Toto období zajistí hladký a dobře koordinovaný přechod a zajistí, že se všechny zúčastněné strany budou moci přizpůsobit novým technickým a sportovním pravidlům.“



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama