Závodní rychlost (Pace) - srovnání po Sepangu

Vinales a Marquez dominovali časově testům v Sepangu. A jak by to dopadlo, kdybychom vyhodnotili nejrychlejší časy na celou závodní vzdálenost?

První letošní testy jsou už historií, do těch druhých na Phillip Islandu zbývá necelých 10 dní. Nejrychleji zajetá jednotlivá kola nejsou vždy hlavním bodem zájmu týmů, spíše jde o závodní rychlost (Pace), tedy v Sepangu to je vzdálenost na 20 kol tamního okruhu.

Tak se podívejme, jak by dopadl fiktivní závod Top-6 z loňské sezóny: Na startovním roštu by stáli Marc Marquez, Valentino Rossi, Jorge Lorenzo, Maverick Vinales, Andrea Dovizioso a Dani Pedrosa - a to jejich fiktivní závod na okruhu Sepang International Circuit.

Výchozí podmínky: Stejně jako při podzimní Grand Prix Malajsie v říjnu 2016 se jelo na 20 kol. Započítány budou nejrychlejší časy nejlepších šesti pilotů během posledního dne testování.

S vyjímkou Marca Marqueze - ten odjel celkem 85 kol z toho 12 v jednom runu a Jorge Lorenza s úplnými 20 koly, se ostatní soustředili na runy 4 až 7 kol.

Výsledek fiktivního prvního závodu MotoGP 2017

1. Maverick Vinales (Yamaha); 39:59.400 min
2. Marc Marquez (Repsol Honda); + 5.207 sec.
3. Valentino Rossi (Yamaha); + 12.998
4. Dani Pedrosa (Repsol Honda); + 14.840
5. Jorge Lorenzo (Ducati); + 16.939
6. Andrea Dovizioso (Ducati); + 17.525
A dále:
Karel Abraham (Ducati); + 54,039

Maverick Vinales nebyl v Sepangu nejen nejrychlejším jezdcem na 1 měřené kolo mezi 23-členným startovním polem, nýbrž i pokud počítáme kompletní závodní vzdálenost, tak byl i on dominátorem na plnou závodní vzdálenost. Jeho časy jsou neuvěřitelné: V 10 nejrychlejších kolech - z 20 započítaných - zajel Vinales 10x pod hranici 2 minut.

Marquez, Rossi, Lorenzo, Pedrosa a Dovizioso to dosáhli společně! přesně tak.

To v praxi znamenalo po 20 kolech náskok přes 5 sekund na druhého Marqueze, Rossi ztratil jako třetí skoro 13. sekund: Dále následovali Pedrosa - necelých 15 sekund, Lorenzo skoro 17 a Dovizioso ještě o půl sekundy pomalejší.

Ve druhé polovině našeho závodu se náskok Vinalese začal zmenšovat, když nejkonstantnějším jezdcem posledního dne v Sepangu byl jasně Marc Marquez. Nebyl sice tak absolutně rychlý jako Vinales, ale jeho rozdíl mezi nejrychlejším a nejpomalejším kolem byl pouhých 0,940 sekundy, u Vinalese to činilo 1,195 sekundy. Zbytek konkurence se nacházela v rozmezí další 0.5 sekundy.

Závěr a hodnocení: Z dat, které máme k dispozici, je jasné, že to byl souboj mezi španělskými mladíky Maverickem Vinalesem a Marcem Marquezem. Oba dva byli nejen schopni zajíždět nejrychlejší časy, ale zároveň byli i nejkonstantnějšími piloty na okruhu. Valentino Rossi, Dani Pedrosa, Jorge Lorenzo a Andrea Dovizioso už měli podstatnou ztrátu.

Pro Lorenza je zajímavé už nyní to, že hned v prvním testu skončil v tomto srovnání před Doviziosem, ačkoliv ten má s italským motocyklem náskok 72 odjetých závodů Grand Prix.



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama